lørdag den 31. maj 2008

Det gode brød


Sådan en skål er rigtig god at have.


Til et godt brød skal du bruge ca. 3 dl vand, 1 spiseskefuld salt, 1 spiseskefuld olivenolie eller 3 og 1/4 pakke gær.

Rør det sammen og hæld mel i. Når du efterhånden har hældt så meget mel i, at det ikke længere kan klares det med grydeskeen, er det på tide at gå i gang med dine renvaskede gulerødder.
Der skal efterhånden så meget mel i, at du får en smidig dej, der ikke hænger fast i fingrene. Dejen skal æltes et kvarters tid, så det passer fint til f.eks. middagsradioavisen, en bid af Orientering eller en god radiomontage. Brødæltning giver en god koncentration om, hvad du hører.
Når du er færdig med at ælte, skal dejen pakkes ind, så den ikke tørrer ud. Læg et grydelåg over skålen, plastfolie eller en stor tallerken.
Nu skal den hæve 6-10 timer eller længere. Undervejs hiver du låget af et par gange og ælter den let sammen.
Når tiden er gået, sætter du en bageplade med bagepapir frem, stikker fingrene i dejen og ælter den let sammen. Hiv den op af skålen og form den så aflang, som du nu kan. Den er meget blød og elastisk, klistret. Læg et viskestykke over og lad den stå et roligt sted en times tid.
Varm ovnen op til maximum, vel 220 grader, og sæt brødet ind. Det er sikkert ret fladt og lidt udflydende, men bare rolig.
Smid en sjat vand ind i bunden af ovnen og luk hurtigt lågen, så dampen ikke fiser ud. Giv eventuelt en sjat mere lidt senere.
Efter omkring 10 minutter skruer du temperaturen ned på 200.
Når dit brød efter i alt 25-30 minutter er smukt gyldent, er det færdigt, og du kan hive det ud af ovnen og sætte det på en rist til almindelig beundring. Vent med at skære til det er kølet ned.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar