lørdag den 13. november 2010

Giftigt skrald hal'vejs rundt om jorden


Gi' din ven en fisk og han bliver mæt i dag.
Lær ham at fiske og han bliver mæt hver dag.
Gl. kinesisk ordsprog

Det er sgu da helt absurd at sejle seks tusind tons af noger af det giftigste affald i verden fra Australien halvvejs rundt om kloden for at få det brændt af på Komunekemi i Nyborg. Og der kommer flere skibsladninger. Ialt står der 16.000 ton HCB i skibscontainere på en fabrik i Sydney.
HCB er et spildprodukt fra produktion af plastic og opløsningsmidler. Det er nu totalforbudt og der bliver ikke lavet mere af skidtet. Australien har ikke noget anlæg, der kan brænde det på den rigtige måde. Men de burde måske se til at få anskaffet sig ét! De er trods alt 20 millioner og må da ha' behov for at få brændt noet giftigt skidt af engang imellem. Der er omkring et halv hundrede anlæg af slagsen i Europa.

Skidtet kommer fra det australske firma Orica, der er i gang med at rydde op i fortids synder på kemivirksomheden i Botany Industrial Park, og det er da al ære værd.

Jeg er ret sikker på, at Komunekemi, mod en passende betaling, kan bruge den know-how de har i Nyborg, til i samarbejde med NIRAS at bygge og måske også drive, et nøglefærdigt højtemperatur incinerations anlæg i Australien, så skidtet kan behandles på stedet og den slags vanvittige transporter halvvejs rundt om kloden helt kan undgås.

Det skib vil være en superfarlig, tikkende miljøbombe flere tusind sømil hele vejen rundt til skidtet er losset i Nyborg: Skibe går på grund, støder sammen, springer læk i hårdt vejr, får maskinskade...
Ovenikøbet kommer der flere transporter med resten af de 16.000 tons af skidtet. Risikoen for en gigantisk miljøskandale med enorme omkostninger er for stor.
Her kan du læse, hvad det australske firma Orica selc skriver om sagen, og her Kommunekemis version. Du kan også se Kommunekemi pdf folder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar