søndag den 9. januar 2011

Jazzfotografi på Brandts i Odense

©Ole Brask: Milt Hinton 1964.
Smittende livsglæde er fælles for jazzmusikere, tror jeg.

© Ole Brask: Count Basie 1966.

Prøver at skrive i toget på vej hjem fra en fernisering på Brandts, Museet for Fotokunst, i Odense. Det drejer sig om en kæmpe udstilling af den danske, og internationale jazzfotograf Ole Brask, der på et tidspunkt i sit liv havde studier i og arbejdede i Paris, London og New York.

Det er ikke til at koncentrere sig om skriveriet i det her hoppende tog, så hvis du vil læse mer', må du vende tilbage senere.
TDC's internet i toget er så langsomt, jeg burde ha', ikke 5 timers netadgang, men 14 dage for de samme penge, øv!

Ben Webster & Nils Hennning Ørsted på Montmarte, måske den aften, Ben Webster bøjede sig ind over nogle knævrende svenskere ved scenekanten:
"Excuse me, did I play too loud."
Meget røde svenske ører...

Udstillingen, som museet længe har haft på ønskesedlen, er blevet mulig gennem en meget stor donation af billeder og kontaktkopier m.m. fra Ole Brasks kæreste Bitten Rønne. Kurator Charlotte Præstegaard Schwartz, der har skruet udstillingen sammen, var meget begejstret for at kunne overtage et autentisk materiale som det forelå fra fotografens hånd, med et udførligt & intakt arkivsystem.

Ole var en stilfærdig og diskret fotograf, der ikke gjorde meget væsen af sig, men var fænomenal til at blive venner med alle de store musikere. Det lyser ud af hans billeder.
Han havde næse for at komme til New York på lige det tidspunkt, hvor jazzen boomede og blev hurtigt venner med flere af de store drenge. Han kom også til at arbejde for Richard Avedon, der blev én af USA's allerstørste fotografer.
Ole Brask foretrak at fotografere musikerne i studiet, hvor han kunne styre lyset, eller hjemme hos musikerne, men ofte måtte han nøjes med øverummet, pladestudiet, en garderobe eller scenen. Det er formidable portrætter og en udstilling, du skal se, hvis 1960'ernes og 1970'ernes gyldne jazztid er noget, der tænder dig.

Hvad Ole selv holdt mest af? Stuff Schmidt solo på akkustisk violin en stilfærdig stund efter fyraften.

Udstillingen på Museet for Fotokunst på Brandts Klædefabrik i Odense kan ses frem til den 6. marts 2011.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar