søndag den 19. juni 2011

Quinti Lynette for længe siden

Karens kontor (K) er på første sal i den gamle hestestald, der senere blev bygget langs volden. Her er kun tegnet det første vagthus.
Fra 1978 til museet flyttede til Søkvæsthuset på Christianshavn holdt Orlogsmuseet til i de gamle bygninger på Quinti Lynette.

Den lille knast i venstre side på buen helt for oven er Quinti Lynette. Klik på kortet, så bliver det større. Eller gå ind på Statens Arkiver, hvor du også kan læse alle navnene i venstre side.


"Qvintus Lynette eller mere præcist Christiani Quinti Lynette var et udenværk i Christianshavns Befæstning foran Christiani Quinti Bastion, anlagt 1691. Oprindelig blev lynetten anlagt som et jordværk. Den blev senere forstærket med en murbeklædning. I 1786-89 blev den endnu eksisterende kampestensmur opført. I 1872 blev Refshalevej ført gennem lynetten, og i 1896 blev træporten fjernet, fordi den generede trafikken til og fra Burmeister & Wains Skibsbyggeri. Siden er også en del af muren blevet nedrevet. Den øvrige del af lynetten står intakt, ligesom de to karakteristiske bygninger i dens indre: Et vagt- og krudthus fra ca. 1780 og en tidligere hestestald fra samme tid."

I dag er der langt ud til kysten. Men der er stadig en vold med stenmur og voldgrav på Quinti Lynettes to sider ud mod Øresund. Kommer du forbi, skal du gi' dig tid til et kig gennem skydeskårene i fæstningsmuren nederst til venstre; det er er en meget listig murstenkonstruktion for at sikre at forsvarerne kunne holde øje og beskyde hele Reshalevej. Det flade vand foroven i billedet er idag et vildtvoksende græsareal, Karen kigger ud på fra sit kontor på 1. sal i det høje hus midt i billedet. Det har engang været brugt til Københavns eneste 'drive in' biograf. Karen siger, der er fasaner. Hun har fotograferet en flot fasankok fra sit vindue og hører tit det skingre vræl fra ham.

Vandet nederst til venstre er Minebådsgraven ud mod Krudtløbsvej og Holmen.

Hvor Refshalevej i venstre side af det gamle billede svinger mod øst, ligger det, der var B&Ws gamle kontor. Øverst til højre i billedet er i dag en af Danmarks største lystbådehavne, Lynettens lystbådehavn.på Margreteholmen, som Karen har udsigt til fra kontoret.
Et godt stykke udenfor billedet til højre finder du Amagerværket og Benzinøen, der er bygget op omkring en noget nyere del af Københavns befæstning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar