lørdag den 11. juni 2011

Richardt Winther, aka Rdo: Fotografi & kameraer 1946-96

Fotografisk Center, udstillingssted for fotografi, som Lars Schwander startede i Kunstforeningen på Gammel Strand i 1996 og siden flyttede til en kælder i Amaliegade, er nu efter lang tids tilløb genåbnet, dog uden Lars, på Pasteursvej i Valby, Carlsbergs gamle bryggeri.

Den spændende udstilling 'Rdo:foto' viser billeder og og kameraer af billedkunstneren, livsnyderen, legebarnet, fotografen Richardt Winther (Maribo 1926 - 2007).Rdo byggede selv sine kameraer, som han brugte til at finde nye fotografiske muligheder og til vilde eksperimenter. Ofte med små motorer, der kan rotere film eller objektiv under optagelsen, så han kunne lave 180 graders billeder eller mærkelige forvrængninger. 


Det Hasselbladagtige kamera, bygget af en kiksdåe, er nok det nærmeste, Richardt Winther kommer et traditionelt kamera. Ellers var han en eksperimenterende, konstant undersøgende og meget vidende 'George Gearløs'

Filmen ligger i den flade dåse, der roterer under optagelsen, hurtigt hvis der er meget lys, langsomt hvis lyset er svagt.
 

Rdo brugte den samme model, som han gennem årene har taget utallige nøgenbilleder af.


Nogle gange brugte han dele fra gamle kameraer, han købte for 5-10 kr. på loppemarked.


Det ser vildt ud, men også flot, spændende, en anden form for kubisme.


Det nye Fotografisk Center på 1. sal på Pasteursvej rundt hjørnet fra Dansehallerne i Carlsberg kulturbyen er endnu en rå fabrikshal, men med store muligheder. Økonomien i projektet er vist noget stram lige nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar