fredag den 1. juli 2011

Giftig enbo galdebær... 15 bær kan slå et barn ihjel!

Vi har siden den dukkede op i haven prøvet at finde ud af, hvad det var for én. Tilsyneladende en sjælden plante, som ingen kendte. Men nu har Louise Windfeldt, hortonom & kolonihaveejer, løst gåden. Der er en grund til at den sjove plante er sjælden - dens sorte bær er meget giftige.



Louise skriver i en mail til Karen:
"Jo, først hældte jeg - som dine venner - også til vinen... men det var din melon-historie, der var den rigtige klatretråd. De gode nærbilleder hjalp godt på vej. Det betyder desværre IKKE, at du snart skal til at høste, for det er den giftige enbo galdebær, du har besøg af.
Planter, der har været brugt mod podagra og til at fremkalde abort, skal altid gøre én mistænksom. Se her: Øm Klosters museum
Den er jo ikke helt almindelig. Måske plantet for sjov, måske landet via Øresund, måske gammel læge-beplantning - det sidste ville jo være det sjoveste.
Men nu ikke noget med at eksperimentere - der skal 15 bær til at slå et barn ihjel! 'Som lægeurt er den nu helt forladt' siger min bog om klassiske lægeplanter."


Så må man bare undres over, hvor den er kommet fra? Når den dukker så frodig op i både Hanne & Kents have og i vores. Kan frøet have overlevet fra den gamle losseplads? Eller er det kommet med en fugl? Hvorfra? Næppe skolehaverne på den anden side af vejen ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar