10 år siden
fredag den 20. marts 2009
Carsten Niebuhrs Arabien
Fhv. nationalbankdirektør, nu formand for C.L. Davids Fond & Samling, bød velkommen
To spændende forelæsninger
Universitetets festsal er et fantastisk rum
Torsdag den 19. marts udkom Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien, Niebuhrs officielle rapport om Den arabiske Rejse 1761-1767, for første gang på dansk. Dermed afsluttes den trilogi, der begyndte med udgivelsen af Niebuhrs to bind Rejsebeskrivelse i 2003 og 2005.
Karen & jeg, der begge er interesseret i islamisk kultur og har de to første bøger om Niebuhrs rejse og Den Arabiske Rejse 1761 – 1767, En dansk ekspedition set i videnskabshistorisk perspektiv, som Rosinante har udgivet, var så heldige at være blandt de inviterede til den stemningsfulde begivenhed i Universitetets gamle festsal på Frue Plads, der sluttede med et mirakel: Bagvæggen rullede ned og åbenbarede endnu et smukt rum med gobeliner og en traditionel arabisk servering, med god vin, druer, nødder, figner, dadler og mange andre arabiske godter, som jeg engang oplevede det i Marokko.
Jeg har bladet lidt i Niebuhrs værk og glæder mig til at læse den smukke bog .
Beskrivelse af Arabien er Carsten Niebuhrs officielle rapport om Den Arabiske Rejse, oprindelig udgivet på tysk i København 1772. Den er lige så morsom og skarpt iagttaget som Carsten Niebuhrs "Rejsebeskrivelse...", hvis to store bind forlaget Vandkunsten udsendte i 2003 og 2005. I bogen forsøger Niebuhr at besvare de 100 spørgsmål om arabisk kultur, sprog og natur, som Frederik den Vs ekspedition til Det lykkelige Arabien 1761-1767 fik med på rejsen.
Niebuhrs svar handlede om alt mellem himmel og jord, for han måtte også forsøge at svare på spørgsmål inden for sine omkomne rejsefællers områder. Han skrev om hvorvidt Bibelens tobenede bjergmus faktisk eksisterer og om det er muligt at finde stedet hvor israelitterne krydsede Rødehavet. Han skrev om jøder, zarathustrianere og kristne, han skrev om omskæring som tværreligiøst fænomen, om geografi, politik, sprog og planter og om betydningen af jomfruelighed blandt araberne:
"Hvis en muhammedaner gifter sig med en pige, og der står i ægteskabskontrakten, at hun stadig skal være ren jomfru, så søger han af den grund at finde tegnet derpå. Da den unge piges familie må forvente at få hende tilbage i det tilfælde at hun dumper, så tager faderen ofte alle forsigtighedsregler i brug for at kunne undskylde sig, hvis hans datter ved et uskyldigt uheld skulle have mistet tegnet på sin jomfruelighed. For eksempel: I Aleppo hørte jeg om en araber, der lod kadien opsætte en bevidnet attest på, at hans datter var faldet af en kamel, hvorved hun havde pådraget sig denne skade."
Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien 1772. Oversat af Niels Peter Lemche, tilrettelagt af Anne Rohweder, 23 x 30 cm., med 24 kobberstik, 422 sider, , indbundet, 449 kr.
Forlaget Vandkunsten
Thorkild Hansen: Det lykkelige Arabien : en dansk ekspedition 1761-67 Gyldendal 1962, er den undeholdende, og mere populære version. Femte oplag kom i 2005.
Miraklet
Etiketter:
bøger
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar