fredag den 13. maj 2011

Det selvfede Christiania

Der er simpelthen ikke noget, der pisser mig så meget af som tomt pral, især når det er på miljøets bekostning.
Vi har en genbrugsstation på Christiania. Den er lavet i samarbejde med kommunen og ligner de andre, bare meget mindre. Forskellen er hovedsagligt, at her er klunsning tilladt, modsat de kommunale, hvor det betragtes som tyveri.
Men ambitionerne er store: Christiania stræber mod 100 % genbrug! Hva' sir' du så? Jeg synes, de kommunale genbrugspladsers 82 % er meget fint.
Jeg kan fortælle dig, at langt det meste af vores skrald ender samme sted som alt andet skrald: Amagerforbrændingen. Vejen dertil er desværre pt. noget bøvlet.
Genbrugsstationen genbruger regnvandet fra taget til lokummet. Er du så imponeret...
Spildevand bliver nogle få steder, hvor der er for langt til en kloak, renset biologisk, i rodzoneanlæg. Det virker vist ok. Det kan bruges i tyndt befolkede områder, ligesom en septiktank.
Der er også enkelte multtoiletter på Christiania, grundet samme sparsomme kloakering.
Så praler folderen også af 'composing in every home'. Det er faneme en sandhed med modifikationer. Der er rimelig få af de helt frivillige grønne kompostbeholdere, som jeg iøvrigt synes er en udmærket ide. Vi komposterer selv alt vegetabilsk affald.
'Many of Christianias communal buildings', øh nej, badehuset har en solfanger, der så også er rigtig stor og leverer halvdelen af det varme badevand om sommeren. Enkelte store private huse har også solfanger.
I Mælkevejen har et par ildsjæle lavet et fjernvarmesystem, der bruger træpiller og leverer varme og varmt vand til flere store huse. Men tilslutte hele Chrsitiania til den kommunale fjernvarme: Fy faen!! Det er da ellers den billigste og reneste form for opvarmning, man kan tænke sig, og forbandet meget renere end alle de brænde-, petroleums- og oliefyr, der nu varmer op.
Christiania er en bilfri by. Fordi huslejen er lav, er der rigtigt mange biler. De holder bare udenfor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar